Остеоартроз. Питання та відповіді

Почну з остеоартриту, як із самого розповсюдженого захворювання суглобів (стара нозва остеоартроз).

           1. Чи правда, що хворіють лише люди, яким виповнилось 50+?

Відповідь: нажаль, хворіють і значно молодші люди після 30-років, хоча насправді хвороба вважається хворобою літніх людей.

           2. Остеохондроз і остеоартроз – це одне і теж чи різні хвороби?

Відповідь: Це різні захворювання. При остеохондрозі втрата хряща відбувається в міжхребцевих дисках, а при остеоартрозі в самих суглобах. Хочу зазначити що за остеохондроз часто приймають остеоартроз суглобів хребця, наприклад артроз дуговідросткових суглобів, які мають всі властивості суглоба включаючи суглобову капсулу та синовіальну оболонку. Такий остеоартроз називається спондилоартроз або спондилоартрит. Ці суглоби руйнуються так само як і колінні при артрозі, а   також запалюються при ревматоїдному, псоріатичному та інших артритах викликаючи біль та скутість в хребті.

         3. Що краще при артрозі допомагає терафлекс, сінарта чи інші хондропротектори.

Відповідь: За останніми даними Європейського товариства клінічних і економічних аспектів остеопорозу, остеоартриту та захворювань опорно­рухового апарату  (ESCEO) рекомендованими є оригінальні запатентовані препарати кристалічного глюкозаміну сульфату або хондроїтин сульфату. Але ліки це лише невелика частина лікування.  В оновлених рекомендаціях підкреслюється важливість використання безпечних і ефективних нефармакологічних методів впливу такі як використання сучасних фізіотерапевтичних апаратів ( лазер, магнітотерапія, ультразвук, електротерапія, діатермія, ЛФК), використання допоміжних засобів для фіксації суглоба, кінезіотейпування, модифікація стилю життя, зниження ваги тіла тощо. Це важливо і тому, що нині розв’язати проблему ОА лише впливом лікарських засобів неможливо.

          4. Чи потрібно лікувати артроз на початкових стадіях?

Відповідь: Так. Це найкращий спосіб попередити прогресування артрозу.

          5.Що краще допомагає при артрозі фізіотерапія чи ліки?

                      

Відповідь: лікування артрозу включає в себе комплекс заходів це і фізіотерапія і ліки і інші заходи про які мова ішла у відповіді на третє запитання. Використовувати лише один аспект лікування неправильно, лише комплексний підхід дає позитивний результат.

           6. Як можна дізнатись, що лікування має результат?

Відповідь: зменшується частота та інтенсивність епізодів болю, збільшується толерантність до навантажень (людина може пройти більшу відстань без відпочинку), збільшується об’єм рухів в суглобах або за тривалий період не зменшується. Ультразвук є гарним методом відслідковування в динаміці стану суглобового хряща, менісків, зв’язок. За допомогою ультразвуку вимірюємо товщину хряща в ділянках що навантажуються, розмір екзостозів,  порівнюємо ці виміри в динаміці через один, два, три та більше років. Якщо не бачимо зменшення товщини хряща та збільшення розмірів екзостозів, не бачимо прогресування витончення зв’язок, то оцінюємо результат лікування як позитивний.

           7. Скільки лікувальних курсів у вас в клініці потрібно пройти, щоб впевнено зупинити процес руйнації суглоба?

Відповідь: щонайменше два-три десятиденні курси. Хочу зазначити що артроз хвороба хронічна, і вимагає постійного лікування. Зазвичай я рекомендую проводити курси лікування в середньому 1 раз на півроку. Проте часто за потреби і 1 раз на 3-4 місяця, а далі як підтримуюча терапія 1 раз на рік.

            8. Які апарати краще для лікування артрозу: магніт, лазер, діатермія чи електротерапія.

Відповідь: не можна виділити один метод як найкращий, суть в комбінації. Яка саме комбінація має бути, залежить від інтенсивності больового синдрому, ступеню та фенотипу артрозу, частоти отримання процедур, наявних протипоказів. Це вирішується після консультації.

            9. Скільки стадій артрозу існує?

Відповідь: стадії артрозу колінного та кульшового суглоба визначаються за рентгенологічними ознаками, існує 4 рентгенологічні стадії.

             10. Чи можна по ультразвуку встановити рентгенологічну стадію?

Відповідь: так, можна.

            11. Чи можна давати уколи в коліно при артрозі?

Відповідь: так, можна. Але слід памятати, що це лише частина лікувального процесу, саме ж лікування включає більш різноманітний спектр впливу, дивіться відповідь на питання три.

12. Чи є якась особлива дієта для хворих на остеоартроз?

Відповідь: дієта має бути така сама як і для більшості хвороб, що повязано з запаленням суглобів,   це середньоземноморська дієта. Виключенням є подагра, для подагри своя дієта. Середньоземноморська дієта  описана окремою темою в блозі.

            13. Чи можна робити лікувальні вправи підчас сильного загострення артрозу.

Відповідь: підчас загострення варто зробити паузу. Можна виконувати дуже прості або ізометричні вправи.

 

Лікування запалення ахілового сухожилка. Лікар ревматолог Кононенко Тамара Віталіївна тел для запису: +380636315035; +380989971709 (вайбер) Оптимізовані підходи до лікування ревматоїдного артриту ревматолог Кононенко Т.В,

Записатись на консультацію

Бажаєте записатись? Заповніть форму і наш адміністратор зв’яжеться з вами найближчим часом